Menu
Fisk / Mat og vin

Saltbakt fisk – dorada

Hvis du liker kokt fisk, vil du garantert elske saltbakt fisk. Det er uhyre enkelt, krever bare grovsalt, en ovn og en form eller noe å legge fisken på. Resultatet er saftig fisk med smaken av hav. Jeg bruker en ildfast form. og har en god Extra Virgin olivenolje under fisken, etter at jeg først har skylt den og tørket den lett med papir. Det er ikke nødvendig å ha salt under. Det er viktig at fisken er hel. Den åpnes mellom hodet og buken, minst mulig, for å få ut innvollene med fingrene, og rennende vann. Ikke klipp finnene eller skrap skjellene av.

Jeg har valgt en dorada, typisk Middelhavsfisk, siden jeg bor saltbyen Torrevieja ved Middelhavet i Spania. Dorada er en hvit fisk med mye proteiner (18%), sunne omega 3 fettsyrer, kalium, selen og B-vitaminene 5 og 6. Sunt for hjerte, hjerne og metabolismen i musklene. Bortsett fra smaken, og det saftige kjøttet, så velger jeg doradaen på grunn av det store hodet. Det renser jeg og spiser. En tradisjon jeg har fra barndommen, hvor uer hodet var min favoritt. Her kan du slurpe i deg mer av det sunne fiskefettet – for dem som ikke er for kresne 😊

Doradaen på bildet veier ca 650 gram, og koketiden eller rettere sagt steketiden er ca 20 minutter, pluss, på 200 grader. Når du baker fisken i salt, blir kjøttet kokt i sin egen saft. Saltet blir stekt og hardt. En torsk vil normalt ta lengre tid. Et godt tips er å la øyet være synlig, som på bildet under. Når øyet blir hvitt, er fisken ferdig «kokt». Husk at fisken fortsetter å koke under det varme saltet mens du fjerner saltet.

Når øyet er hvitt, som på bildet under, kan fisken tas ut av ovnen, og fisken er nesten ferdig. Deretter renskes den for salt og skinn.

Bank lett på saltet til det løsner, og ta det forsiktig av. Det er viktig at det ikke går «hull på skinnet, slik at saltet kommer i kontakt med kjøttet. Spa deretter saltet bort fra formen fisken ligger i. Bruk en gaffel til å ta av skinnet, som på bildet under. Når fisken er ferdig, glir skinnet lett av. Putt gaffelen mellom skinnet og kjøttet og rull av skinnet.

Bruk en stor stekespade til å ta ut filetene, og kjøttet separeres lett fra beinene.

Denne gangen serverte jeg med scampi som jeg kjøpte rå, og kokte i godt saltet vann i 3 minutter, og potetmos jeg hadde tilgjengelig. Normalt serverer jeg med en scampi-salat eller kokte poteter og smeltet smør.

No Comments

    Leave a Reply