Menu
Kultur og underholdning

Mer erotikk på Netflix – 365 Days

En film som hitter stort på Netflix verden over om dagene er den polske filmen 365 Days. Det er en slags blanding mellom kategoriene erotikk, action og drama. Den har fått kritikk for å fremme et nedverdigende kvinnesyn. Filmen omhandler en kvinne som blir kidnappet av en mektig Siciliansk mafiaboss. Den er også blitt kritisert for at forelskelsen imellom hovedpersonene er en urealistisk mannssjåvinistisk fremstilling, og at filmen er en romantisering av Stockholmsyndromet. Begrepet Stockholmsyndromet stammer fra et bankran i Stockholm som varte over 6 dager på 70-tallet. Gislene utviklet etter hvert en sympati med kidnapperne, og flere av dem ville ikke la politiet frigjøre dem, og dessuten nektet de å vitne i rettsaken etterpå.

Alt dette blir å dra fortolkningen for langt. Filmen må sees på for det den er, en film basert på en skjønnlitterær roman – altså en fiktiv historie. 365 Days er basert på den første romanen i en triologi skrevet av den kvinnelige forfatteren Blanka Lipińska, dessuten er kvinner godt representert i regi og produksjon. Dette er en film som spiller på kjente seksuelle fantasier hvor i en annen setting rollene like godt kunne vært byttet om. Utover det spiller den på mafiamystikken med intriger, action, skyting, og vold og sex og erotikk som ingredienser.

Filmen begynner med at Massiomo Torricelli ser en vakker kvinne på stranden under et mafiamøte der han og faren blir skutt. Faren dør, mens Massimo blir skadet og overlever. Han overtar som sjef for Torricelli-mafiaen, og setter seg fore å finne denne mystiske vakre kvinnen Laura Biel, som han så den skjebnesvangre dagen. 5 år senere finner han henne, kidnapper henne. Hun får 365 dager på å forelske seg i ham. Bortsett fra å holde henne fanget, og true med familien hennes hvis hun rømmer, lover han å ikke røre henne uten hennes samtykke. Mer skal jeg ikke røpe.

Det er flere som mener at 365 Days gruser 50 Shades of Grey i sex og erotikk. Filmen har engelsk tale, er godt regissert og med gode skuespillerprestasjoner. Det er et erotisk drama med ispedd litt action som holder et godt spenningsnivå fra begynnelse til slutt. Absolutt verdt å se. Terningkast 4.

No Comments

    Leave a Reply