Menu
Mat og vin / Snacks

Hjemmelaget pizza

Det er ingenting som er så godt som å sette seg tilbake i sofaen med en godt stekt hjemmelaget pizza, og med en god film eller serie rullende på tv-skjermen. Pizza kan være kveldsmat, snack eller en sen middag. Jeg tar gjerne en alkoholfri øl eller rødvin til. Men vanlig øl eller en eller annen leskedrikk man liker duger det også. Pizza kan serveres i formelle settinger med gjester, spises med hendene eller med kniv og gaffel. Eller nytes befriende uformelt i sin lille sofakrok mens man ser noe spennende på TV.

Tilberede pizzabunn

Jeg blander først litt forvarmet lunket vann, med salt, Extra Virgin Olivenolje og (tørr)gjær eller bakepulver i en bolle. Hvis du velger bakepulver trenger deigen ikke å heve seg, men siden bunnen blir mer kompakt er det lurt å lage en tynn bunn. Så sper jeg på med mel, og rører med en sleiv til deigen får riktig konsistens. Deretter elter jeg deigen med hendene på skjærefjøla. Beregn ca. 2 dl vann per 500gr mel. Jeg bruker aldri oppskrift, men vær forsiktig med vann, det skal ikke så mye til.

Dersom jeg bruker tørrgjær eller gjær setter jeg deigen til heving i ovnen på laveste varme tildekket med et kopphåndkle. Hvis du bruker bakepulver, kan gå direkte i gang med kjevlingen. Det hele er gjort på 5 minutter. Mens deigen hever seg har man tid til å lage tomatsaus, rive ost eller skjære opp grønnsaker. Alt etter hvordan man lager pizzaen. På bildet over har jeg laget med kjøttdeig, løk og sorte oliven (stenfrie). Det er helt tilfeldig hva jeg har på pizzaen. Ofte har jeg rester, ja til og med grillmat som blir til overs. Av grønnsaker bruker jeg mye løk, artisjokker og sopp. Her er det bare fantasien som setter grenser. Vær forsiktig med å ha for mye fyll. For mye tomatsaus, eller for flytende, kan gjøre at pizzabunnen ikke blir ordentlig stekt. Sprø pizzabunn er viktig. Hvis man vil kan man skjerpe bunnen litt i ovnen før man legger på tomatsausen.

Tomatsaus

For meg er bunn, tomatsaus og ost kjernen i en god pizza. Har jeg god tid lager jeg sausen av hele tomater. Man kan gjerne lage store mengder. Tomatsausen kan man bruke som base for pastaretter eller tomatsuppe. Med hele tomater følger jeg samme prinsippet som under, men jeg lar det koke en time og moser tomatene helt mot slutten, hvis ikke så gir stenene en bitter smak. Det som blir til overs, legger jeg i kjøleskapet. Heller det gjerne over på glass. På bildet (over i forrige avsnitt) ser du tomatsaus, og sorte oliven lagret på gjenbrukte glassbeholdere som jeg har vasket. Matvarer på boks som blir til overs lagrer jeg i glass eller plast. Det konserverer bedre, og gir holdbarhet og smak. Selvsagt helst glass.

Den enkleste måten å lage tomatsaus på er å varme opp olje extra virgin for meg alltid), tilsett løk, hvitløk, litt finhakket grønn paprika (italiensk) og eller chilli, hvis man liker litt den litt spaisi. Noen ganger hvis jeg har gulrøtter til overs i kjøleskapet så finhakker jeg den også og blander med de andre ingrediensene. Hvis du har noe oregano eller finhakket basilikum, og eventuelt litt av en buljongterning (i stedet for eller som supplement til salt) bland dette også inn i oljen. Deretter heller du over en boks hakkede tomater (eventuelt hele). Hvis man bruker ferske tomater, fjern skall, og velg helst godt modne pæretomater. Kok opp og mos alt i en fin jevning. Smak til med pepper, ferske eller tørkede urter, og spe gjerne på med litt av den beste olivenoljen du har i skapet.

Når sausen er smurt på, legger man revet ost etter smak. Jeg bruker ofte en god lagret Manchego-ost, men her, som med resten av ingrediensene er det smak, og ikke minst behag, dvs hva du har tilgjengelig, som teller. Så resten av ingrediensene lagvis eller fordelt, det du vil ha best stekt øverst. Sett pizzaen inn i en forvarmet ovn. Jeg har gjerne full guffe, også skrur jeg ned til 220 grader. Dette for å skjerpe bunn etc fra starten. Beregn ca. 15-20 minutter. Alt etter størrelse og fyll.

No Comments

    Leave a Reply