Menu
Kultur og underholdning

Den kalde krigens siste soldater

WASP network er en ny film på Netflix om cubanske spioner i Florida, USA, på nittitallet. Wasp network, eller vepsenettverket på norsk, opprinnelig på spansk Red de Avispas, er en film basert på romanen Den kalde krigens siste soldater av Fernando Morais. Hovedrollene besittes av Penelope Cruz, og litt mindre kjente Edgar Ramirez (hadde faktisk en rolle i The Bourne Ultimatum). Filmens regissør er franske Oliver Assayas. Dette “politiske” dramaet bygger på en sann historie om kubanske spioner som på 1990-tallet tok seg over til USA for å infiltrere cubanske terroristorganisasjoner som ville styrte Castro-regimet.

Filmen begynner med at Raul Gonzalez (Edgar Ramirez) forlater sin uvitende kone Olga (Penelope Cruz) og datter Irma, og flykter til Florida i USA med et stjålet fly. Han blir med i gruppen Brothers to the rescue som i likhet med Cuban American National Foundation (CANF) er radikale motstandere av Cubas kommuniststyre og selvsagt president Fidel Castro. Disse grupperingene finansierte seg selv med smugling av narkotika og våpen i tillegg til aktiv terrorisme. Terrorismen var rettet mot å lamme Cubas økonomi, ikke minst turistnæringen. Men de hadde mer uskyldige aktiviteter, om ikke mindre farlige, som å fly inn i cubanske territorium for å droppe flyers med anti Castro propaganda.

Cubansk etterretning starter WASP network for å bekjempe denne terrorismen. Derav navnet på filmen. Ironisk nok hjelper cubansk etterretning indirekte til med å stoppe innførsel av narkotika og våpen til USA. Denne filmen gir en litt mer nyansert forståelse av Cubas kommunistregime uten at det gir det på noen måte gir det legimitet. I hele og det store et spennende drama fra virkeligheten, og fra en nær fortid. Godt regissert, og med høye skuespillerprestasjoner. Terningkast 5.

No Comments

    Leave a Reply